Vissza a Blogra

A Firenzei Művészeti Akadémia Bemutatása

akadémiai képzés Jan 22, 2021
kinva-firenzei-muveszeti-akademia

A Firenzei Művészeti Akadémiát 1991-ben alapította Daniel Graves Festőművész.

Az akadémia egy fizetős magán akadémia, ahol 3-5 éves, évente három trimeszterre osztva folyik a művészeti képzés.

Az akadémián Klasszikus Realista, akadémista hagyományokat és technikákat oktatnak, Rajzot, Festészetet és Szobrászatot tanítanak.

 

Daniel Graves - Önarckép

 

Daniel Graves a Marylandi Art Institutes-ben végzet 1972-ben. ezt követően a 70-es években utazott Firenzébe, ahol a Reneszánsz és a Barok kor mestereinek munkásságát tanulmányozta. Velázquez, Tiziano Rembrandt, továbbá Francia akadémista festők munkamódszereinek megértésén dolgozott.

1984-ben Charles H. Cecil-el közösen nyitotta a Firenzei Cecil Studiót.  Ezt követően Charles H. Ceciltől elfüggetlenedve nyitotta meg 1991-ben a saját intézményét, az Academy of Art Florence-t, azaz a Firenzei Művészeti akadémiát.

 

A Firenzei Művészeti akadémia filozófiája

A Firenzei Művészeti akadémia egy kicsi, dinamikus központ, képzett mesterek és fiatal diáktanárok segítségével oktatják a kézműves hagyományokon nyugvó művészetet, mely a valóságos látvány megfigyelésén alapul. A tananyag a 19. századi klasszikus, Realista, Naturalista, hagyományokon alapul, az un. akadémiai módszeren.

Olyan művészek munkáit példázzák, mint Gerome, Bonnat, Carlos Duran stb. Erre az alapra építkezve alakítanak ki a hallgatóknak a tanulmányaik végére a modern munkamódszerekkel kiegészítve egy olyan szakmai tudást, mely a kortárs szakmai és művészeti környezetbe illeszthető, de erőteljes alapjaival együtt annál egy sokkal mélyebb és megalapozottabb tudást nyújt.

A Firenzei művészeti akadémia képzését, hivatalos, Felsőfokú Művészeti végzettségnek ismeri el több ország is, pl. Olaszország, Svédország stb.

Ezt a cikket azért írtam, mert nem titkolt szándékom, hogy a rajzolás mélyebb megismerésének lehetőségére, annak igényére szeretném felhívni a figyelmet.

A rajzolás mélyebb megismerésére számtalan lehetőség nyílik, akár önállóan, akár egy online tanfolyamon távoktatásban, akár élő rajztanfolyamokon keresztül. Nagyon sokféle módszer létezik, melyek között többnyire komoly átfedések is lehetnek.

Az egyik kézenfekvő továbblépési lehetőség a festészettel való megismerkedés lehetősége. Hiszen a festészet és a rajz kéz a kézben járnak egymással. Ez utóbbi kijelentés olyannyira igaz, hogy valójában a komolyabb szintű festészet elképzelhetetlen egy bizonyos mértékű rajztudás nélkül.

A hivatalos képzőművészeti oktatás és a magánakadémiák vagy privát festőtanodák egyaránt hangsúlyt fektetnek a rajztudásra, a festészeti oktatás mellett.

Ugyanakkor a hivatalos művészeti képzések és azok a tanodák, melyek oktatási módszere ezeken az alapokon nyugszik, szinte kivétel nélkül a modern konceptuális művészeti kifejezésmódnak megfelelő rajzképzést folytatnak.

A főleg Nyugat-Európában vagy tőlünk délebre, Olaszországban működő privát művészeti akadémiák ugyanakkor egy teljesen másfajta szemléletmóddal oktatnak, akár a rajz, akár a festészeti képzés tananyagát nézzük. Ezek az akadémiák, mint pl. a Firenzei Művészeti Akadémia az un. Klasszikus Realista rajz oktatásra helyezik a hangsúlyt. Ez az oktatási modell nagyban hasonlít a 19. századi és korábbi idők Akadémiai képzési modelljére.

Ezeken az akadémiákon a képzés egy nagyon erősen megalapozott rajzkészség fejlesztéssel kezdődik.

Többnyire az un. Látványméretű Rajz és Festés módszerét oktatják.

Ez azt jelenti, hogy igyekeznek élő modelleket használni, akár embert ábrázolnak, akár a természetet vagy éppen egy csendélet kompozíció a téma.

Mindig a valóság élőben való megfigyelése útján születnek meg alkotásaik.

A látványméretű mérés módszerében a valóság pontos, sallangmentes ábrázolásának képességét fejlesztik ki első lépcsőben. Ha a hallgató ezt a készséget elsajátította, akkor utána képes lesz bármit megvalósítani. A valóság leképzésének képessége utat nyit a művésznek ahhoz, hogy később szabadon meg tudja valósítani alkotói gondolatait.

Minél képzettebb valaki a valóság leképzésében, annál inkább szabadon meg tud valósítani akár képzeletbeli dolgokat is, így hozva létre a tényleges művészetet.

Első lépés tehát, hogy képesek legyünk a valóság pontos ábrázolására.

Ennek kiváló módszere a látványméretű mérés technikája.

 

A Firenzei Művészeti akadémia módszertana a következő

  • Bargue lapok másolása látványméretű módszerrel szénnel és grafittal, színes krétával
  • Gipsz öntvények másolása látványméretű módszerrel szénnel és grafittal, színes krétával
  • Csendélet rajzolása látványméretű módszerrel élő modell után, szénnel, grafittal, színes krétával
  • Portré és Akt, emberalakok rajzolása látványméretű módszerrel, élő modell után, szénnel, grafittal, színes krétával
  • Gipsz öntvények másolása, olajfestékkel, monochrom technikával, fekete, fehér és umbra barna színekkel látványméretű technikával
  • Csendélet másolása élő kompozíció után, korlátozott palettával, olajfestékkel, látványméretű technikával
  • Élő modellek, portrék, aktok festése, látványméretű technikával, korlátozott palettával, olajfestékkel
  • Csendéletek, tájképek, élő modellek festése, látványméretű technikával, olajfestékkel, kiterjesztett palettával.
  • Bonyolultabb kompozíciók festése (pl. több alakos, narratív képek stb.) kiterjesztett palettával.
  • A tananyag eközben kiegészül művészettörténeti oktatással, mester másolatok készítésével, anatómiai ismeretek fejlesztésével, gesztus rajzok gyakorlásával, vázlatolási technikák elsajátításával, színelmélettel, anyagismerettel (pl. saját maguk készítik a festéketeket, festőszereket) stb.

 

Bargue lapok másolása látványméretben - Firenzei Művészeti Akadémia

 

Gipsz öntvény rajzolása látványméretű technikával - Firenzei Művészeti Akadémia

 

Pillanatképek - Firenzei Művészeti Akadémia

Mint látható igen kiterjedt, összetett tananyag, alapján képzik a diákokat, ahol a látványméretű technika elsajátítása nagy szerepet kap ezekben képzési modellekben. 

Hamarosan, következő cikkekben folytatom a Firenzei Akadémiai körképemet, egy másik intézmény bemutatásával.

 

 

 

Te már tag vagy?

Legyél te is alapító tagja az ingyenesen elérhető, első Magyar Festőművész Fórumnak! 

A Fórum tagság létszáma limitálva van!

Most még beférhetsz Te is!

Foglald le a helyedet most!

 

Lefoglalom a helyemet!